Apie juvelyriką buitiškai. Trečia dalis.

Apie juvelyriką buitiškai. Trečia dalis.

Aukso spalvos. Atrodo toks paprastas pasirinkimas – aukso spalva, bet kas iš tiesų už to slypi? Ir teatleidžia man mieli chemikai už tikslumų neieškojimą. Diskutuoti apie aukso chemines formules jiems malonumas. Tuo tarpu man, įkritus į juvelyriką, tai tapo neišvengiamybe. Jei manote, kad mokslinės leksikos vengimas, kalbant apie cheminius dalykus, sukels Jums neigiamų emocijų, toliau neskaitykite. 

Pirminis juvelyrinio dirbinio pasirinkimas neretai yra vedamas aukso spalvos pasirinkimo. Atrodo, kad pasirinkimą lemia tiesiog skonis. Ir vis dėlto manau, kad skonis kartais būna pasiskirstęs geografiškai. 

Vienu metu yra tekę surinkinėti ir transkribuoti tarmes. Kaip Lietuvos vienkiemiuose su diktofonu atsidūriau, jau, tiesą sakant, ir nepamenu. Tik pamenu, kad mano kompanionė buvo draugė, su kuria bendravimas tęsiasi jau dešimtmečius. Kuo panašus auksas ir ilgametė draugystė? Dėl vienokių ar kitokių aplinkybių įtakos viskas gali susvyruoti, bet tikra vertė išlieka visada. 

Grįžtant prie regionų ir aukso spalvos. Ką pastebiu iš asmeninės patirties – nežymiai, bet aukso spalvos poreikio pasiskirstymo pagal regionus, manau, tikrai esama. 

Kalbant apie geltoną aukso spalvą. Tikriausiai nesumeluosiu sakydama, kad geltono aukso spalva vienas populiariausių pasirinkimų Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, labai populiaru Amerikoje ir dar daug kur. Ar tai populiariausia spalva Lietuvoje, nemanau, bet ir statistikos lentelių tuo klausimu neturiu. Tikriausiai jų neturi niekas. Nes tokia statistika gali kaip mat pasikeisti. Ir vis tik ryški geltona spalva dažnai nepalieka abejingų. Ar aš pati turiu geltono aukso papuošalų? Prisipažinsiu, kad ne, man karalių karalius yra baltas auksas.

Raudonas aukso atspalvis, manau, Lietuvoje vis dar vienas populiariausių. Ir vis dėlto, kai klientas įvardija, kad dirbinio nori tradicinės aukso spalvos, pasitikslinu, tradicinė jam – geltona ar raudona. Rausvą auksą dažnai renkasi ir klientai, mėgstantys švelnias pastelines spalvas. 

Baltas auksas. Atskira tema. Dažnai baltas auksas yra pasirinkimas renkantis dirbinį su deimantu. Iš tiesų deimantai nepaprastai spinduliuoja balto aukso fone. Taip pat baltą auksą renkasi labiau mėgstantys spalvą, artimesnę sidabro atspalviui. 

Ir, žinote, pasakysiu taip. Skonis draugų neturi, rinkitės sau artimiausią atspalvį. 

Jei vis tik sunku apsispręsti, kokią spalvą rinktis, parašykite man info@tviski.lt

 

Grįžti į tinklaraštį